Wednesday, August 5, 2009

KuRsUs KaUnSeLiNg RaKan SeKerJa...

Semalam aku gi kursus Kaunseling Rakan Sekerja..sambungan dari bulan Julai lepas...kursus tu sepatutnya diadakan pada 22 -23 Julai hari tue..tapi sempat sehari ja..yang 23 hb tu terpaksa ditangguhkan serta merta kerana wabak H1N1 tue...so, semalam kira sambungan untuk menggantikan yang 23 hb la...semalam pun tak banyak sangat benda nak ajar pun..tapi best la ikuti kursus nie..paksu yang jadi penceramah..ingatkan aku pernah citer skit pasal pak su nie..so semalam lepas ceramah skit2..kita orang kena wat role play untuk dua kajian kes..dia bahagikan dua kumpulan....hehehe...aku kena kumpulan empat dan telah dilantik menjadi ketua...tugasan kitorang pasal tini anak orang susah, bapa dah meninggal tinggal mak sorang di kampung..so dia terpaksa membelanjakan separuh dari PTPTN dia bagi menyara ibunya di kampung...tini ni ada abang dengan kakak..tapi langsung tak ambil peduli..ekoran dari tue..tini rasa tertekan dan pelajarannya merosot...dia rasa macam nak bunuh diri bagi menyelesaikan masalahnya....haha...macam berat je kesnya...so kitaorang terpaksa berbincang macam mana nak selesaikan masalah tini..mula-mula kitorang cadang nak berlakon ja..tapi ramai sangat yang malu..tak jadi la..last-last aku briefing skit pasal kisah tini..n panggil dua orang dari group aku untuk melakonkan sesi kaunseling antara tini dan kauselor..hehehe..kira orait jugak la...berjaya juga menyelesaikan masalah tini tue...

Ahli kumpulan lain tengah bersiap sedia untuk menunjukkan sesi kaunseling...

contoh sesi kaunseling yang dilakukan antara klien dan kaunselornya..kira respek la kat diaorang semua nie..yer la..walaupun kursusnya dua hari ja..tapi hasilnya amat membanggakan..kira semua group melakonkan watak dengan berkesan sekali....
balik dari kursus ni...tengok atas meja dapat plak lagi satu surat...kursus KIK plak..adoi la...kursus...kursus..kursus.. Bengkel KIK ni akan diadakan pada 6 & 7 Ogos 2009 sebagai persediaan sebelum Mini Konvensyen KIK Peringkat UiTMPP...
selamat berkursus semua..................

4 comments:

sweetheart said...

erk KIK ek..
aku kena gak ke
hadoih..lab penuh ni
cemana?

lynn_82 said...

hahaha...sesama la kita berkursus yer syeka..lupakan lab wat sementara waktu..KIK lagi penting

Cik Pah said...

korang nih mmg suker berkursus kan. keje kat opis mesti berlambak.. pastu claim ot.. ishh.ish.. betui ka ?

lynn_82 said...

ish..ish kak lat ooii..takda wat ot pun..kerja leh settle time opis hour..kursus tu tak menjejaskan apa2 pun kerja..hehehe